Συμβουλές οδήγησης

Με βάση στατιστικά στοιχεία, στους νέους οδηγούς υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος ενός σοβαρού ατυχήματος, σε σχέση με τους παλαιότερους οδηγούς, λόγω της απειρίας τους. Για να αποφύγετε τα ατυχήματα, σας δίνουμε μερικές καλές συμβουλές για την οδήγηση. Με συνεχής πρακτική εξάσκηση, με την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των παρακάτω συμβουλών, θα μπορέσετε να μειώσετε σημαντικά τον κινδύνο ατυχήματος.

Προσήλωση: Είναι σημαντικό να είσαστε πάντα σε εγρήγορση σε ό, τι συμβαίνει γύρω σας. Οι στιγμιαίες και σωστές αντιδράσεις σας, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, θα μπορούσαν να σας γλιτώσουν από σοβαρό ατύχημα.

Εξέταση του δρόμου: Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι παρακολουθούν μόνο το αυτοκίνητο μπροστά τους. Πάντα να εξετάζετε προσεκτικά μπροστά και γύρω από το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση.

Ουδέτερες ζώνες: Μπορεί να χρειαστούν έως και 13 μέτρα για να σταματήσει ένα αυτοκίνητο που κινείται μόνο με 48 χλμ/ώρα. Ακόμη περισσότερο, αν τα ελαστικά σας δεν είναι καλά φουσκωμένα ή ο δρόμος είναι ολισθηρός. Κρατήστε άφθονο χώρο ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας και αυξήστε αυτό το χώρο όταν οδηγείτε σε υψηλότερες ταχύτητες.

Οδήγηση σε αντίξοες συνθήκες: Η βροχή, ο άνεμος, η αντηλιά, το χαλίκι και η νυχτερινή οδήγηση επιφυλάσσουν πολλές απρόβλεπτες απειλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλό να επιβραδύνετε, να οδηγείτε με προσήλωση και να παρατηρείτε πάντα τις πινακίδες στο δρόμο.

Τυφλά σημεία: Για να αποφύγετε τα τυφλά σημεία όταν αλλάζετε λωρίδες, να ελέγχετε πάντα πάνω από τον ώμο σας. Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε την εξάλειψη των τυφλών σημείων, φροντίζοντας οι καθρέπτες σας να είναι γυρισμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να δείτε όλο το πλάτος των λωρίδων δίπλα σας.

Οδήγηση όταν είστε κουρασμένος, σε κατάσταση μέθης, υπό την επήρεια ναρκωτικών ή όταν σας αποσπάται η προσοχή: Ένα ποτό, κάποια φάρμακα, μια ζαλάδα, έχοντας το μυαλό σας αλλού ή μιλώντας στο κινητό μπορούν να μειώσουν την προσοχή σας και να κάνουν πολύ αργά τα αντανακλαστικά σας. Φροντίστε πάντα να είσαστε νηφάλιοι, προσεκτικοί και προσηλωμένοι στο δρόμο όταν οδηγείτε, για την αποφυγή δυσάρεστων ατυχημάτων.

Προγραμματίστε τη διαδρομή σας: Αν είστε σε σύγχυση σχετικά με το πού θα πάτε, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για να κάνετε λάθη στην οδήγηση. Αν βρίσκεστε σε άγνωστο περιβάλλον και δεν είστε σίγουροι ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσετε, επιβραδύνετε αμέσως ή σταματήστε στα δεξιά του δρόμου, ώστε να μπορέσετε να σκεφτείτε με καθαρό μυαλό, για να βρείτε το δρόμο σας και να οδηγήσετε με μεγαλύτερη σιγουριά.

Νυχτερινή οδήγηση: Η έλλειψη ορατότητας κάνει τη νυχτερινή οδήγηση επικίνδυνη. Επιβραδύνετε πάντα αν δεν βλέπετε καλά ή εάν βρέχει. Επίσης, προσπαθήστε να μετατοπίζετε το βλέμμα σας λίγο πιο μακριά από τους προβολείς των αυτοκινήτων που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα και να προσαρμόσετε τον πίσω καθρέφτη ώστε να μειώνεται η αντανάκλαση από πίσω.

Επαρχιακοί δρόμοι: Οι επαρχιακοί δρόμοι μπορεί να είναι στενοί, με πολλές στροφές, κακοφτιαγμένοι και γεμάτοι εκπλήξεις - όπως τα ζώα, τα μεγάλα φορτηγά και οι τρύπες. Συμμορφωθείτε με τις συμβουλευτικές πινακίδες και μην μπαίνετε στον πειρασμό να επιταχύνετε. Να αποφεύγετε τις άκρες των δρόμων (αλλά να είστε έτοιμοι να επιβραδύνετε και να κάνετε στην άκρη για διερχόμενα οχήματα), και πάντα να παραμένετε σε εγρήγορση, ακόμα και αν ο δρόμος φαίνεται ήσυχος.

Ζώνες ασφαλείας: Οι ζώνες ασφαλείας θα περιορίσουν την επαφή σας με το εσωτερικό του αυτοκινήτου κατά την πρόσκρουση και θα σας προστατεύσουν από τραυματισμούς του αυχένα. Χωρίς ζώνη ασφαλείας και αερόσακο, μπορείτε να σκοτωθείτε σε μια μετωπική σύγκρουση ακόμα και αν η ταχύτητά σας δεν ξεπερνάει τα 29 χλμ/ώρα.